Podprůhonští zasadili v den státního svátku lípu - KLADENSKÝ DENÍK

29.10.2012 10:39

https://m.denik.cz/kladensky_denik/c/podpruhonsti-zasadili-v-den-statniho-svatku-lipu-20121029.html

Podprůhonští zasadili v den státního svátku lípu

LÍPU SPOLEČNĚ ZASADILI kladenský primátor Dan Jiránek, Ladislav Švejda, kmotr akce a velitel 43. výsadkové praporu, a architekt František  Műller.

29.10.2012 07:17

Kladno – Sníh je neodradil. Členové Sdružení občanů a přátel Podprůhonu v neděli 28. října odpoledne zasadili lípu v ulici Pod Zámkem vedoucí nad touto svébytnou městkou částí. Pozvání přijal kladenský primátor Dan Jiránek. Kmotrem projektu sázení lípy je pak velitel 43. výsadkového praporu Ladislav Švejda. Ten v Podprůhonu bydlí a je členem uvedeného sdružení.

„Rozhodli jsme se zasadit lípu v tento památný den v místech, které je jakýmsi vstupním prostorem do celého Podprůhonu. Chceme touto akcí podpořit občanské soužití zdejších obyvatel a národní uvědomění," uvedl za Sdružení občanů a přátel Podprůhonu František .

„Budeme lípu opatrovat a usilovat o to, aby se jednou stala památným stromem," poznamenal Műller s tím, že o zrušení výsadby vzhledem k počasí členové sdružení neuvažovali. „Státní svátek je bez ohledu na to, jestli je hezky nebo ne," doplnil.


Lípa je národní strom. Tento titul získala patrně díky kvalitě svého dřeva. Podle pověsti právě lípy osídlovali spravedliví a dobří duchové. Lidé je pak vyhledávali, aby se pod nimi schovali před bouřkou, v domnění, že do nich díky nim neuhodí žádný blesk.

Autor: Robert Božovský