Od zasazení své památeční lípy Podprůhonské neodradil ani sníh - KLADENSKÉ LISTY

30.10.2012 10:40

https://kladenskelisty.cz/65185/od-zasazeni-sve-pamatecni-lipy-podpruhonske-neodradil-ani-snih/

Od zasazení své památeční lípy Podprůhonské neodradil ani sníh

Úterý, 30. Říjen 2012 00:10 Info radnice, Nejčtenější, Zprávy, Zprávy z Kladenska

Kladenský Podprůhon má od neděle nový symbol. Stala se jím lípa, která byla zasazena u pomyslných vstupních prostor do křivolakých uliček neobyčejné čtvrti města pod zdravotní školou. Sázení iniciovalo místní Sdružení občanů a přátel Podrůhonu.

Foto: KL

Foto: KL

Výjimečné události, která se i přes mrazivé počasí, konala v den státního svátku, se zúčastnilo několik místních obyvatel. Byl mezi nimi také mrazem neohrožený a pouze do uniformy oděný velitel 43. výsadkového mechanizovaného praporu Armády České republiky Ladislav Švejda a oficiálně akci svou přítomností podpořil i kladenský primátor Dan Jiránek.

Důvod sázení lípy novinářům vysvětlil zástupce sdružení a zároveň architekt města František Müller. „Především tím chceme trochu podpořit místní občanské soužití a zároveň také národní uvědomění. Je to první strom, který jako Podprůhonští sázíme a možná i poslední. Není tu zase tolik lokalit, kde by stromy mohly být. Jako sdružení budeme lípu opatrovat a budeme se snažit, aby se jednou stala památným stromem,“ řekl.

V souvislosti s okolnostmi, ale Müller zároveň uvedl, že než lípa dostane informační ceduli upozorňující na její výjimečnost, místní počkají, jak se jí v kopci a kamenitém podloží bude dařit. Zároveň však uvedl, že kdyby ne, sdružení nebude váhat sázení zopakovat.

Podprůhonští strom dostali od odboru životního prostředí kladenského magistrátu.

.

Autor: Zuzana Vlková