Město Kladno

26.11.2018 13:05

mestokladno.cz/sdruzeni-obcanu-a-pratel-podpruhonu/d-1472507

Sdružení občanů a přátel Podprůhonu je přirozeným otevřeným společenstvím občanů, které bylo založeno pro zlepšení komunikace občanů s městskými a regionálními strukturami, ale také jako organizace, která bude přispívat ke kvalitnímu posunu života v této lokalitě. Hlavní činnost spolku je pak ochrana přírody, krajiny a péče o území lokality Podprůhon. Společenskými akcemi pro veřejnost se snaží navozovat atmosféru přirozené soudržnosti mezi obyvateli a tím přispívat k rozvoji komunity. Základnou sdružení je místní hospoda „U Kulatý báby“, ale nečekejte rozdávání členských legitimací a další formality, může si sem přijít popovídat kdokoliv. Za dobu svého konání uspořádali např. akci Podprůhonský plenér,  za účasti několika oslovených umělců, kteří pak společně s místními obyvateli pomalovali schody v Podprůhonu, uspořádali akci Sázení Podprůhonské lípy za účasti velitele 43. výsadkového praporu Ing. plk. Ladislava Švejdy, který je také členem sdružení. Členové spolku obdarovali děti z dětských domovů z Kladna a okolí, a také pacienty z kladenské nemocnice, vystřihovacím papírovým Podprůhonským betlémem. Zúčastnili se dobrovolné finanční sbírky na pomoc Dóčovi (výbuch plynu a zničený domek v Kladně-Kročehlavech). Mezi pravidelné akce patří Pálení čarodějnic a Sousedské setkání. Nejviditelnější akcí je již tradiční Podprůhonský Silvestr a Přípitek sousedů. Akce není uzavřená jen pro starousedlíky, může přijít kdokoliv, například byla vřele přivítána i „náplava“ z nedaleké čtvrti „Na Vyhaslém“, dcera Rudolfa Knotka, po němž jsou pojmenované schody vedoucí z Podprůhonu ke Zdravotnímu liceu (pozn. aut. zavražděn v roce 1942 v KT Mauthausen za odbojovou činnost během 2. světové války). Hmotným produktem Sdružení je například Betlém z Kladna, který byl vytvořen s prvky barokních památek královského horního města Kladna. Předsedou je Ing. arch. František Müller.